Se Nexø Museums fine gamle billeder af eksteriør så vel som interiør af det hedengangne Balka Badehotel.
Ekstrakt:
Omkring
århundredeskiftet (1899-1900) begyndte Bornholm for alvor at kunne
mærke, at turisterne havde opdaget den smukke ø. Før den tid var
det mest velhavende familier eller unge studerende, der vovede sig ud
på den lange og ofte besværlige rejse over Østersøen.
Turisterne foretrak Nordlandet på grund af de imponerende
klippepartier og romantikken ved Hammershus ruiner. Et
stigende antal gæster kom fra Tyskland, og flere af de store
hoteller i Allinge og Sandvig var opført med tysk kapital. Man
reklamerede med dem som 'kurhoteller', fordi gæsterne havde mulighed
for en promenade i den storslåede natur og for at bade i den friske
Østersø.
De fine sandstrande på Sydbornholm havde dengang ikke den samme tiltrækning, som de senere har fået, og så var det jo besværligt for de nordbornholmske turister at nå frem og tilbage på en dag, så Nexø-egnen så ikke meget til det stigende antal turister.
En kreds af forretningsfolk i Nexø ville gerne se sommergæster på denne kant af øen, og var klar over, at der måtte gøres en indsats. I 1908 dannede de et konsortium, der skulle stå for opførelsen af et kurhotel på Balka nord for Melåen.
I
løbet af vinteren 1908-1909 opførtes hotellet, der foruden en
restaurant rummede 17 gæsteværelser med 25 senge.
Pinsedag
1909 åbnede Balka Badehotel med en fest for indbudte
gæster. Formanden for bestyrelsen, sparekassebogholder
Marius Sonne, bød velkommen og udtalte de bedste ønsker for
hotellets virksomhed, idet han desværre måtte indrømme, at
byggeriet var blevet noget dyrere end beregnet (34.000 kr.)
Overretssagfører Anton Munch-Petersen holdt en smuk tale for
Nexø by, hvor han som barn og ung havde tilbragt så mange
sommerferier hos familien. Der blev serveret for gæsterne på
verandaen, hvorfra man havde udsigt over det nyanlagte haveanlæg
med rosenbede, mens raketter opsendtes i den lyse aftenhimmel.
For mange Nexøboere betød det en ny adspredelse at drikke søndagseftermiddagskaffen på badehotellet efter en rask cykel- eller spadseretur. Der var også mulighed for at tage med toget til Hundsemyre trinbræt og så gå det sidste lille stykke vej. Særlig mange gæster indfandt sig, når det i Østbornholm havde været averteret, at der var lejlighed til at høre musik (klaver og violin).
Badehotellet fik efterhånden en pæn søgning, især da Bornholm i 1920'erne fik direkte forbindelse med Kolberg (Kołobrzeg [Kowobtjek] i Polen (277 km NØ Berlin) hvortil også katamaranen Jantar sejler nu til dags i 2016 (fra Nexø)). Da steg antallet af tyske gæster, hvoraf mange kom igen år efter år. I 1930'erne udvidede man med en pavillon, men den forøgede kapacitet fik ingen rigtig glæde af, for under 2. verdenskrig blev man tvunget til at lukke, bygningerne blev ikke vedligeholdt, og forfaldet meldte sig.
Efterhånden havde hotellets værelser ikke den standard, som tiden krævede, og gennem nogle år nøjedes man med at holde restauranten åben, og den bar også tydeligt præg af at have kendt bedre tider.
Et kommanditselskab overtog i 1971 Balka Badehotel med tilhørende grund, og de tre første blokke af det nyopførte, moderne indrettede Strandhotel Balka Søbad kunne tages i brug i maj 1972. Den gamle hotelbygning brugtes endnu i nogle år, men i efteråret 1975 fjernede bulldozerne det gamle 'kurhotel', for at der kunne skaffes plads til en ny og tidssvarende centerbygning for det moderne kompleks.
Poul Harild
Fra Østbornholm 22. maj 1985
Balka Badehotel, formentlig kort før 1. Verdenskrig. Nu med glasveranda og overdækket rundgang.
Balka Badehotels overdækkede glasveranda blev bygget nogle år efter 1909.
Selve det gamle Balka Badehotel fungerede som restaurant indtil efteråret 1975.
Balka Søbad anno 2017, med tekøkken og køleskab.
Balka Badehotel.
Fremmedordbogen siger:
Konsortium, konsortiet, konsortier (latin: consortium fællesskab, se konsorter) sammenslutning af personer eller firmaer med lige andel til afslutning af forretninger, eller en enkelt forretning.
Konsorter flertal (latin: consors, consortis som har lige andel med en anden i noget, af con- med + sors lod, del) folk af samme slags; ligesindede; bruges også i nedsættende betydning.
Kommanditselskab (fransk: commandite, fra italiensk: accomandita, se kommandere) handelsselskab hvor nogle af deltagerne kun hæfter med deres indskud (kommanditister) medens andre hæfter fuldt ud (komplementarer).
Kommandere (fransk: commander, af middelalderlatin: (600-1500) commandare (commendare) af com- med-, sam- + latin: mandare overdrage (et hverv), jævnfør mandat) have kommandoen, befale.
Kommanditist, kommanditisten, kommanditister (til kommanditselskab) ikke solidarisk ansvarlig interessent i et kommanditselskab.
Komplementar, komplementaren, komplementarer [tA'r] (fransk: complémentaire, af complément, se komplement) deltager med fuldt ansvar i et kommanditselskab (modsat kommanditist).
Komplement, komplementet, komplementer [-män't] (latin: complementum, til complere fylde, udfylde) udfyldende eller fuldstændiggørende del; stof der findes i frisk serum og som har betydning for visse biologiske reaktioner i blodet.
Interessent, interessenten, interessenter [-sän't] (tysk: Interessent, se interesse) deltager eller parthaver i et foretagende, i et interessentskab.
Interesse, erstatning, renter, fordel (latin: inter+esse), være af vigtighed, åndelig deltagelse, opmærksomhed, optagethed, stræben, tilbøjelighed, hengivelse, kærlighed; det man er optaget af, stræber efter osv.; fordel, gavn, egennytte; økonomisk deltagelse i forretningsforetagende, forretningsmæssig andel.
Interessentskab, sammenslutning af to eller flere personer der ved kapitalindskud og/ eller arbejde virker for et fælles foretagende, især om ansvarligt eller navngivent interessentskab, hvor alle deltagere hæfter direkte og solidarisk med hele deres formue (forkortet I/S).
Nyeste kommentarer
02.09 | 15:35
Hej
28.08 | 10:35
hvad med Gestapo?
22.04 | 18:39
Min fars familie havde et sommerhus på Balka, der hed Trollebo, et rødt ...
23.02 | 16:07
ja. kontingentet er stadig 100 kr. venlig hilsen Kirsten Holm