Rosa Rugosa

Hvordan fjernes hyben?

Fredag 8-6-2012 havde Grundejer­foreningen (GBS) arrangeret et kursus i fjernelse af hyben­roser på Balka.

Kurset var kommet i stand med et sam­arbejde mellem GBS og Morten Bach Jørgensen fra BRK. Når man vil fjerne hyben­roser kan man gøre det på flere måder – alt efter temperament:

Man kan bruge kratrydder og kemi.
Man kan bruge ren kemi.
Man kan grave med spade, små områder.
Man kan bruge maskine og kemi.

Vi fik forevist, hvordan man kan udføre arbejdet med maskine. I dette tilfælde en rendegraver monteret med grab.

Først tog maskinen alle de store roser og trak rødderne med op, dog ikke alle. Derefter fjernede maskinen alt det opgravede. Så kunne man gå i gang med manuelt at fjerne stykker af rødder og andet der stod tilbage. Når man bruger grab i stedet for at grave ødelægger man ikke bund­vegetationen så meget.

Derefter skal der sprøjtes 2 år i træk på alt nyfremspiret, når det bliver ca. 15-20 cm højt. Sprøjte­væsken man bruger er en 4% opløsning af glyfosat (Round Up eller Glyfonova) plus en forstærker der hedder Cabam.

Efter Mortens skøns­mæssige beregning vil det for de fleste grunde med hyben­roser beløbe sig til ca. 5.000-6.000 kr. for at bekæmpe dem. Bekæmpelses­prisen bliver alt efter eget arbejde.

 

Søren Ryges opskrift på hybenrydning

Fra Politiken 23. juni 2012. Søren Ryge Petersens brevkasse.

En læser skriver:
For nogle år siden ryddede jeg en pænt stor sommerhusgrund for hyben­roser, ret enkelt, idet det skete uden grave­arbejde.

Først blev alle over­jordiske grene angrebet med sav, ørne­næb og trille­bør. Det var det store arbejde, resten var ren hygge. Det vrimlede hurtigt med nye urteagtige skud, men de blev let klippet ned med en lang­skaftet have­saks.

Det skulle gøres jævnligt, og roserne blev efter­hånden tydeligt svækkede. Efter et års forløb præcisions­sprayede jeg de sidste ihærdige skud med ukrudts­middel. Der skulle ikke meget til, og nu er hyben­roserne udryddet.

Søren Ryges svar:
Tak for brev. Det er yderst aktuelt. Så sent som i lørdags skrev min kollega Rothen­borg om hyben­roser i avisen, og der blev bl.a. refereret til igang­værende forsøg, hvor man netop anvender Roundup for at fjerne de gen­stridige rester, idet næsten ingen andre ukrudts­midler virker. Selv de højeste og normalt meget restriktive myndig­heder inden for området, f.eks. Skov- og Natur­styrelsen har (mod­stræbende) sagt ja til det, fordi hyben­roserne breder sig voldsomt på bekostning af så meget andet godt – især langs vore kyster.

En meget vigtig ting, som også fremgår af indlægget: Der bred­sprøjtes ikke. De enkelte skud får et lille pust, eller der bruges en pensel. På den måde er det kun hyben­roserne, der rammes.

 

Jesper I 04.11.2019 13:14

Jeg er målløs over at man diskutterer fjernelse af hyben med roundup i 5-6 år. En busk kan fjernes manuelt på 1 arbejdsdag med redskaber. Kræver alle rødder op

Inger Dinesen 04.11.2019 13:18

Enig Jesper. I betragtning af at hyben tilmed er enormt gavnlige i vores kost castorolie.dk/hybenpulver, så burde fokus være på udnyttelse af de sunde frugter!

| Svar

Nyeste kommentarer

02.09 | 15:35

Hej Hvem kan jeg kontakte mhp info om havnen til lystsejlerguide, som nu opdateres. Hilsen Gitte

28.08 | 10:35

hvad med Gestapo?

22.04 | 18:39

Min fars familie havde et sommerhus på Balka, der hed Trollebo, et rødt træhus. Jeg husker desværre ikke adressen eller byggeår. Det er formegentlig revet ned.

23.02 | 16:07

ja. kontingentet er stadig 100 kr.
venlig hilsen
Kirsten Holm